SYV TEKNOLOGITRENDER DU MÅ MERKE DEG

  • PropTech
  • ConTech
  • Smart House-teknologi
  • FinTech
  • AI
  • Blockchain
  • VR og AR

Under NEFs Høstkonferanse i 2017 snakket høyskolelektor Tor Haugnes om digitalisering i eiendomsmeglerbransjen. Et mørklagt bilde med en svak lysstråle fra et fyrtårn ble brukt til å illustrere et veldig godt poeng, nemlig at digitaliseringen ''foregår i mørket''. Det skjer ufattelig mye i bransjen vår, men de fleste endringer er ikke så synlig. Først når man ser tilbake, merker man hvilken enorm utvikling bransjen har hatt.

I front

Eiendomsmeglerbransjen i Norge har egentlig vært svært tilpasningsdyktig. Vi er et av de få landene i verden som både har styrket utdannelsen, innført strengere lovverk og samtidig tatt oss mindre betalt for tjenesten. Dette er antakeligvis mye av grunnen til at selge selv-produktene aldri har slått gjennom i Norge. Vi har (uten å overdrive) verdens mest kompetente eiendomsmeglere.

I teknologiens verden er alt lov

De fleste kjenner til Virtual Reality (VR), og har stor tro på at dette vil revolusjonere fremtidenes boligvisninger. At du basically kan dra på visning så mange ganger du vil, hjemme fra lenestolen din, høres komfortabelt ut. Men dette er så vidt begynnelsen. I utgangspunktet er det sammensetningen av teknologi som er spennende. Overordnet er formålet å forenkle og delautomatisere tjenester med ambisjon om en friksjonsfri hverdag. La oss begynne i en ende;

Smarte byer krever smart boligbygging, eller ConTech om du vil. Gjennom algoritmer som ser på alt fra utnyttelsesgrad, fortetning, solforhold, byggekostnader etc. kan man på sekunder kalkulere ideelle byggeprosjekter og presentere en avart som mikser Virtual Reality (VR) og virkeligheten, såkalt Augmented reality (AR). ConTech skaper nøyaktighet, lønnsomhet og perfekt utnyttelse i byggenæringen.

Boligene som bygges må således være utstyrt med Smart House-teknologi. Kanskje blir det nettopp sensorene fra Disruptive Technologies som varsler når temperaturen stiger i sikringsskapet - eller i stikkontaktene dine, slik brann kan unngås. Eiendomsteknologien bak IT-løsningene som skal hjelpe oss med å forske, kjøpe, selge og forvalte disse boligene, kalles PropTech.

Innenfor en rekke bransjer, deriblant eiendomsmegling vil kunstig intelligens (AI) overta alle rutinemessige og administrative oppgaver. Tenk for eksempel på hvordan Blockchain-teknologi vil endre dagens bruk av protokoller, register og regneark.

Teknologier som skal forbedre eller erstatte dagens produkt og tjenester innen bank- og finansnæringen kalles FinTech. Her ser vi allerede eksempler på robotisering av manuelle kunde- og hvitvaskingsvurderinger (KYC og AML), oppgaver som i meglingen fortsatt gjøres manuelt.

I år tikket det inn 584 søknader til bachelorstudiet Eiendomsmegling, dette tilsvarer en økning på 25 prosent mot 2018.

I NEF Ung bikket vi 300 medlemmer i oktober 2019, knappe 1 år etter prosjektet ble vedtatt. Yrket er populært og engasjementet øker. Sannheten er at den kommende meglergenerasjonen har lite tro på at yrket vil ‘’digitaliseres bort‘’, som en del eksperter har advart om tidligere. At teknologien er kommet for å bli, er vi alle enige om, men yrket er ikke truet av den grunn. Det er vi som er de digitale innbyggerne i meglerbransjen, da må vi ta del i den digitale reisen og bidra til bransjens utvikling.

Publisert: 04.11.2019

Les mer

NEF Ung logo