Styreleder i NEF Ung Anders Kløvning

Boliger som selges for 4 millioner uten megler, blir solgt for 5 millioner med megler

Eiendomsmeglere blir ofte ringt og spurt om å kontrollere prospekt skrevet av personer som selger selv. «Vi tørr ikke å by på leiligheten, før du har gjennomgått prospektet» er en kommentar vi ofte hører fra potensielle interessenter. – Noe som er fullt forståelig når man skal by på det dyreste man kommer til å eie.

Vi ser at behovet for rådgivning er stort, både for kjøper og selger. Og behovet blir ikke akkurat mindre når man fjerner muligheten til å ta generelle forbehold. Ord har stor betydning, og da trenger man en profesjonell part for å trygge bolighandelen, og få ned konfliktnivået.

Value for money er at norske eiendomsmeglere har lang utdanning og er underlagt et strengt regulert lovverk, til sammenligning med de fleste andre land i verden. I tillegg har Norge blant de laveste meglerprovisjonene. – Da er det kanskje ikke rart at hele 98% benytter eiendomsmegler til å selge boligen sin, vs. 2% som går løs på hele jobben selv.

For en privatperson vil boligsalget kreve veldig mye tid om skal gjøre alt alene. I tillegg er det unødvendig å spare kr.100.000 på meglerhonorar, hvis budrunden ender kr.250.000 lavere enn den ville gjort med profesjonell hjelp. Mange kjøpere avstår også fra å by på boliger, hvor prospektet er laget av en ufaglært. Det blir for stor risiko.

Det kan bli dyrt å gjøre boligsalget billig.

Boligopplysningstjenesten Värderingsdata har presentert statistikk for 69.093 salg av svenske småhus gjennom 2017.  Salgsprisene på objektene formidlet via eiendomsmeglere var i snitt 26 prosent høyere enn prisene på boliger solgt privat uten bruk av megler, viser disse tallene.

For eksempel indikerer tallene at en bolig som selges for fire millioner uten megler, bli solgt for fem millioner med megler. Undersøkelsen viser at du trenger profesjonell hjelp for å få det beste resultatet. Det lille du sparer i honorar på å selge på egen hånd, mister du fort i lavere salgspris. Sverige har det boligmarkedet som ligner mest på det norske, og alt tilsier at norske meglerens faglige nivå er minst like høyt.

Artikkelen er skrevet av NEF Ung Media
8. desember 2021

Les mer

NEF Ung logo