Ukens meglerprofil - Svend Tjelta

Navn: Svend Tjelta

Arbeidssted: EiendomsMegler 1 Sandnes

Stilling: Eiendomsmegler

Hvordan havnet du i meglerbransjen?

Var som 14-åring med min onkel som var eiendomsmegler i arbeidsuken. Det bestod i all hovedsak av arkivering og makulering av diverse papirer. Hvordan den uken ga mersmak er strengt tatt vanskelig å forstå, men etter dette var kursen staket ut.

Hva er det beste med jobben din?

En ting jeg synes er gøy, er når jeg sitter på befaring hos noen en rolig fredags morgen, tar en kopp kaffe og snakker om løst og fast - Og selvfølgelig litt om hvordan de skal selge boligen sin, og det går opp for meg at dette er jobben min. De skal tilbake til en annen trøtt kontorjobb bestående av tall og grafer, mens akkurat dette, når jeg sitter der og snakker med dem, er kanskje den viktigste delen av min jobb. Det er gøy.

Det største høydepunktet er dog formidlingsføringen. Det tror jeg alle andre i dette yrket vil være enig med meg i. Vi jobber jo for å få lønn.

Hvilket inntrykk tror du folk sitter igjen med etter å ha møtt deg?

Jeg både håper og tror at de sitter igjen med en følelse av å ha truffet en engasjert mann som har peiling på hva han snakker om. En som skaper tillit. Jeg vet etter en hel del tilbakemeldinger at de sitter igjen med inntrykket av at jeg er en som både ler høyt og ofte (som noen ganger er litt utfordrende dersom selger har en sovende baby, og denne babyen blir vekket av min latter. Også det har skjedd mer enn én gang).

Hvis du skulle jobbet med noe helt annet, hva ville det vært?

Meget godt spørsmål. Det vet jeg ærlig talt ikke. Måtte nesten vært noe med folk og salg, så kanskje bilselger?

Hva gjør du for å koble av?

Med to små barn som begge har til gode å fylle 4 år, så er det ikke vanskelig å koble av. De setter jakten etter nye salg og topp 10 listen i perspektiv. Familie og fotball i korte trekk.

Har du noen dårlige sider?

I de første årene mine i bransjen hadde jeg det utrolig vanskelig med å koble av. Jeg klarte det ganske enkelt ikke, og det er vanskelig når du i utgangspunktet jobber en hel del og deretter konstant grubler når du ikke jobber. Det var et slit, men noe som heldigvis bedrer seg med noen år på nakken og litt pondus i det du gjør.

Hva er meglerbransjens største utfordring?

Vi må bli bedre på å backe oss selv. Vår egen profesjon og det faktum at vi er sykelig flinke i det vi gjør. Hvilke yrker i Norge kan vise til samme grad av fornøyde kunder når utgangspunktet er at veldig mange nordmenn rynker litt på SV-nesen sin når eiendomsmegling blir nevnt?

Det vi gjør har en verdi og jeg blir oppriktig lei meg når banker lanserer nye light-versjoner som er billigere og «bedre». Jeg tror vi mister oss selv og mister yrket vårt dersom vi ikke verdsetter det faktum at en flink selger får en bedre pris.

Kombiner det med alle fallgruvene som finnes når man selger en bolig, og hvor god peiling vi har kontra Ola Nordmann. Ola trenger vår hjelp når han selger boligen sin, og nettopp det burde vært dyrket mer enn en annen kvasiløsning som gjør at han sparer et par kroner.

Hvis du var leder i NEF Ung, hva ville opptatt deg?

Oppmuntre og utfordre alle i vår situasjon. Dersom en vil bli eiendomsmegler, må man være klar over at veien til å «lykkes» i den grad en selv er fornøyd og har en hverdag som går rundt, kan være ganske lang og krokete. Det vil kreve mye, og mest av alt vil det kreve vilje.  

Men jeg ville også fokusert på oppmuntringen i det. For det er et knallkjekt yrke som det er verdt å ha litt tålmodighet i.

Hva er avgjørende for at NEF Ung-prosjektet skal lykkes?

Det må gjennomsyre alt at NEF kjemper for megleren og for yrket.

Hva er dine beste tips/råd til unge meglere og fullmektiger?

Jeg får et inntrykk av at unge meglere som blir intervjuet i Eiendomsmegleren er veldig opptatt av å fortelle hvor mye de jobber. Dag og natt, uten pause. Det fokuset og den holdningen tror jeg er direkte usunn. Vi vet alle at dette yrket krever flere timer enn en 8-16 jobb. Det betyr allikevel ikke at det ikke går an å være effektiv når en er på jobb. Det betyr heller ikke at det ikke går an å ha familie, å være trener for et fotballag og å ha interesser som går utover det å selge mer boliger i dag enn jeg gjorde i går.

Vi har et fantastisk yrke. Med varierte dager og all fleksibilitet i verden. Det er det ikke mange som kan skryte på seg, og det tror jeg er godt å videreformidle til de som skal ut å prøve seg på nettopp dette yrket. Og heldigvis - Det er heller ikke liv og død dette yrket går ut på.

Hvordan utøves megleryrket i 2030?

Enkelte ting vil garantert endres, men jeg tror det vil være en synlig rød tråd fra et eiendomssalg i dag til et salg om ti år. Utover det stiller jeg meg lykkelig uvitende.

Publisert: 28.02.2020

Les mer

NEF Ung logo